Hoppa till: navigering, sök

2019-08-19 Premiär för linje 350


Version från den 5 juli 2020 kl. 22.28 av Tommy (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Även i Mälarötrafiken händer det lite saker, för idag startades nämligen en ny busslinje. Den har nummer 350 och går från Ekerö C via Slagstafärjan till Fittja. På Ekerösidan trafikeras alla 342:ans hållplatser mellan Ekerö C och Jungfrusund (förutom hållplatserna på Gällstaö), men på Slagstasidan trafikeras endast Fittja centrum. Det kommer alltså inte gå att kliva på bussen vid Slagsta färjeläge, vilket jag tycker är lite synd. Linjen kommer hur som helst trafikeras med MB Sprinter-bussar och kräver två omlopp. Denna morgon såg jag naturligtvis till att planera resan till jobbet så att jag kunde plåta båda bussarna, och först blev Arriva 7301 som ankom till Slagsta färjeläge från Fittja.

 

Jag hade trott att bussarna skulle folieras i rött till trafikstarten, men det kommer kanske senare. Det är gott om plats på färjan i denna riktning på morgonen...

 

...men åt andra hållet kan det vara värre. Bussen efter går 6:57 från Jungfrusund, och ska då ta 7:00-färjan till Slagsta. Dock var det ingen buss med på denna färja, gissningsvis för att färjan blev full med bilar innan bussen hade hunnit köra på. Istället fick det bli 7:10-färjan från Jungfrusund, som här nalkas Slagsta. Eftersom linjen bara har någon enstaka minuts vändtid både i Ekerö C och Fittja måste det vara nästan omöjligt att köra ikapp en försening, med tanke på att färjan "bara" går var 10:e minut i rusningarna och var 15:e däremellan.

 

Arriva 7300 heter den andra bussen.

 

Eftersom linjen som sagt inte har hållplats vid Slagsta kunde jag inte provåka den på morgonen, utan fick istället gå till Fittja som vanligt. Under dagen fick jag rapporter om att två turer kring klockan 15 blivit inställda, gissningsvis för att bussar missat färjan och omöjligt kan köra in förseningen utan att delsträckor eller hela turer ställs in. De vändtider på 0-2 minuter man har vid ändhållplatserna verkar med facit i hand vara alldeles för optimistiskt satta.

Hur som helst passade jag på att provåka linjen på hemvägen, och fick sällskap med 5-6 andra resenärer. Bussarna är som synes inredda med 2+1-sittning och har totalt 13+4 passagerarplatser. Dessutom dök en journalist från Mitt i Botkyrka upp och fotade mig och bussen till tidningen. På färjan blev det sedan diskussion mellan bussföraren och en irriterad bilist som ansåg att bilar med läkare, veterinärer o.dyl. alltid ska ges företräde oavsett vad skyltarna vid färjeläget säger. Det var onekligen en händelserik premiärdag, och det ska bli intressant att se hur fortsättningen blir!