Hoppa till: navigering, sök

2018-09-15 Tunga Rallyt Åkarsvängen


Tidigare år har jag bara fotat vid Tunga Rallyt, men eftersom jag blivit alltmer delaktig i SvOf:s verksamhet hängde jag med föreningen den här gången. Således var det bara att gå upp tidigt och ge sig av till Södertälje, precis som de föregående fem dagarna i veckan. Vid 8:30-tiden nalkades jag Chassiporten, där deltagande fordon laddade upp under grå skyar.

 

Äldsta bussen var från 1932, och körs av Kjell och Berit Gustavsson.

 

Många av ekipagen är bekanta från tidigare år, så även denna högerstyrda SJ-Volvo med Katrineholmskaross.

 

Här har vi tävligens allra äldsta ekipage, en Scania-Vabis 3256 som är av årsmodell 1927. Normalt får de äldsta fordonen lägst startnummer, men denna tycks ha anmälts sent och fått ett av de högsta numren. Trots det fick den smita iväg tidigt i rallyt, så att den inte skulle komma så långt efter.

 

 

Den ombyggda f.d. SJ 3624 deltog utom tävlan, och ser dessutom rätt luggsliten ut till det yttre. Enligt ägaren har den tidigare gått som ”raggarbuss”, men används numera som lastfordon för diverse ändamål. Notera de moderna backspeglarna, som ser enorma ut på en så här gammal buss.

 

 

Det drog ihop sig till start, och ganska snart var det dags för Karl Erik Kristoffersson som hade med sig både buss och släp.

 

Jag passade på att åka med i släpvagnen till första kontrollen. Att åka i släpet var väldigt tyst och behagligt för öronen, men också lite skumpigt.

 

Kontroll 1 låg vid Gärtuna utanför Södertälje, där jag passade på att plåta lite medan jag väntade in första SvOf-bussen. Här kommer fjolårets vinnare, norrmannen Jens Skoug.

 

 

 

Här kommer den, närmare bestämt BSBV 28 som var en av två bussar från SvOf i rallyt.

 

Färden gick ut på Södertörn, förbi Vårsta och vidare mot Västerhaninge. Vid kontroll 4 hos Scania i Jordbro blev det en lite längre rast, och mer fotande.

 

Denna Setra S11 från 1966 var rätt läcker.

 

 

Efter lite fika styrdes hjulen mot Huddinge, och kontroll 5 som låg inne hos Volvo. Jag tackade för åkturen i 28:an, och klev av för att byta till SJ 1120 som snart skulle anlända.

 

Under tiden hamnade en nyligen omlackerad Arriva 8101 på bild.

 

Där stod även en annan veteran, nämligen f.d. SL/Busslink 4372.

 

Förstås hade jag inte vidvinkelobjektivet med mig, men med kompaktkameran och lite krypande i gräset blev det åtminstone en acceptabel bild framifrån.

 

1120 ankom så småningom, och med den färdades jag västerut längs Huddingevägen. Efter att ha stått i kö ett tag vid ett vägarbete kunde vi ta en kortare rast i närheten av kontroll 6 vid Skyttbrinksvägen.

 

Därefter rullade det på förbi Tumba, Salem och Moraberg till målgången vid Scanias huvudkontor där 1120 fick en välförtjänt rast.

 

 

Kristoffersson hade också kommit i mål i god ordning.

 

Buss med släpvagn är verkligen något extra, kul att den också fick följa med i år!

 

 

 

Dags att åka hem för Setran, som tycks bo i Småland (åtminstone gör dess ägare det).

 

Så här ska en cykelhållare användas!

 

Här har vi f.d. SJ 0616, som är lite lustig eftersom den är som en kosrning av de två SvOf-bussar som var med i rallyt. Den har lScania-Vabis BF76-chassi som 28:an, och Hägglundskaross som 1120.

 

Även om de gamla veteranfordonen är väl omskötta kan det hända att man råkar ut för missöden. Här var det en Volvo LV79 från 1939 som fick avsluta rallyt på ryggen på en lite nyare Volvo. Även för egen del avslutades Södertäljebesöket efter dessa bilder, och kosan styrdes hemåt mot Färingsö.

 

[[Kategori:2018]] [[Kategori:Kollektivtrafik 2018]]