Hoppa till: navigering, sök

2017-09-16 Tunga Rallyt Åkarsvängen


Version från den 12 maj 2020 kl. 21.32 av Tommy (Diskussion | bidrag) (Textersättning - "https://tommy.enefalk.se/reportage/2017/09/" till "https://tommy.enefalk.se/reportage/2017/2017-09-")
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

I vanlig ordning bar det av till Södertäljetrakten för att dokumentera årets Tunga rally. Den här gången gick rallyt västerut längs E20 till Malmby och tillbaka delvis samma väg. Untertecknad och Daniel intog position i utkanten av Nykvarn, och det dröjde inte länge innan veteranerna började dyka upp.

 

Björn Gärtze deltog med denna vackra Scania-Vabis 2B22 från 1949.

 

 

I år hade arrangörerna satt en gräns på 150 anmälda fordon, vilket kan jämföras med 164 anmälningar förra året. Känslan var även att fältet var mer sammanhållet i år, utan stora luckor mellan klungorna.

 

 

 

Efter att ha varit mulet på morgonen sprack det sedermera upp, vilket vi naturligtvis var glada för!

 

 

 

 

 

Här kommer rallyts äldsta deltagande fordon, en T-Ford från 1922 med motor på 19 hk!

 

 

 

 

Svenska Omnibusföreningen deltog med tre bussar, varav två var planerade i förväg och den tredje gjorde ett hastigt inhopp. Bland de två planerade var den blå Jönköpingscapitolen, som man har lyckats skrämma igång igen efter en tids stillastående. Även om utseendet för tillfället lämnar lite övrigt att önska är det ändå kul att se den ute på vägarna!

 

 

 

 

Den inhoppande SvOf-bussen var BSBV 28, vilken ersatte Volvoledbussen LLT 106 som tyvärr fått utgå pga kompressorproblem.

 

En Luleåbuss fick vi i alla fall se, nämligen LLT 100 som debuterade i Tunga Rallyt Åkarsvängen!

 

Här kommer en turvogn, och kanske var det både tur och skicklighet som gjorde att dess ägare Jens Skoug kom att stå som slutsegrare i årets rally. Gratulerer säger vi!

 

En annan debutant i rallyt var den tredje SvOf-bussen, nämligen SJ 2845 som precis blivit 30 år och därmed fick delta för första gången.

 

När följebilen hade passerat och samlat in väganvisningsskyltarna åkte vi vidare till målområdet i Södertälje, där vi även fick sällskap av vår kompis Micke. Scania visade upp en av sina senaste nyheter...

 

...och vi fotade även den gamla fina 2B22:an igen. Bussen tillverkades 1949 med ASJ-kaross, men fick 1960 ny kaross från SKV.

 

Sådana här plaketter delade Scania-Vabis ut under en tidsperiod till dem som klarade 40 000 mil utan att renovera motorn.

 

 

Även detta är en Scania, men tidigare militärregistrerad.

 

Slutligen plåtade vi denna Sprinter från Ramunderbuss innan vi tackade för oss och susade norrut igen.