Hoppa till: navigering, sök

2020-08-02 Banvallsvandring Edsbro-Rimbo


På grund av virusläget har så gott som alls sommarens körningar blivit inställda för SvOf:s del, men nu var det faktiskt dags för en tur. Lokaltrafikintresserades förbund (LTF) och Stockholms vandrarförening anordnade en en vandring längs banvallen från Edsbro till Rimbo, och för att alla inte skulle behöva gå hela sträckan på 21 km abonnerades en veteranbuss från SvOf. Självklart tänkte vi på att vidta virusrelaterade åtgärder som t.ex. begränsning av antal passagerare i bussen. Det blev ett trevligt arrangemang, som totalt involverade inte mindre än fem föreningar: Förutom de redan nämnda även Edsbro hembygdsförening och SRJmf ("Lennakatten"), som hade varsin guide på plats. Här är hela gruppen samlad vid den gamla bangården i Edsbro, för lite inledande information innan vandringen påbörjades.

 

På stationshuset finns namnskylten fortfarande kvar.

 

Bangården har gjorts i ordning till ett fint grönområde som heter Järnvägsparken. Här ser man en gammal lastkaj med SJ 1120 i bakgrunden.

 

Så var det dags att börja nöta skosulor, medan ordförande Lars så småningom körde efter med bussen på landsvägen.

 

Efter ca 3 km erbjöds den första möjligheten att byta till buss, och 1120 fick också komma in på småvägarna en stund.

 

Jag hjälpte Lars att hålla koll på trafiken när han backade ut igen, vilket gjorde att jag hamnade efter när de andra gick vidare.

 

Därför blev det långa benet före en stund...

 

...så att jag var ikapp klungan innan nästa informationsstopp ett par kilometer senare vid hållplatsen Erken.

 

Från hållplatsen fanns även ett stickspår till sjön med samma namn, och vi tog oss dit för ett dopp, vilket var skönt även om det var lite alger i vattnet.

 

Därefter travade vandrarna vidare...

 

...medan bussresenärerna susade fram i 1120. Här rullade SJ:s järnhjul fram till 1977, men deras fordon med gummihjul kan fortfarande göra det.

 

Underlaget varierade mellan väg och skogsstig, som ibland var igenväxt. Här är en av de bättre skogssträckorna, men bitvis var det rätt så snårigt. Sommaren är inte en helt optimal tid för banvallsvandringar, jag föredrar våren och hösten.

 

Vid Sättraby station tog vi lunchrast, även om det inte blev några bilder på stationsområdet för min del. Sådana bilder blev det däremot när Nydals hållplats passerades en bit söderut i skogarna.

 

Med tiden övergick stigen till väg igen...

 

...och vi passerade en uppställningsyta där denna ombyggda buss fanns.

 

En Volvo/Kutter från 1988. Den har bl.a. tillhört Bergstrand Buss i Norrköping och Gudrun & Thorstens Buss i Stugun.

 

När vi efter mycket trampande närmade oss Rimbo fick vi gå en bit på denna halvasfalterade väg...

 

...och efter vägbron var vi till sist inne i samhället där "hel" gångväg vidtog.

 

Banvallen går i en krok förbi det gamla lokstallet, vars lokaler idag hyrs ut till olika ändamål. Notera även solcellerna på taket.

 

Kort därefter var vi slutligen framme vid tvåmilavandringens slutpunkt, nämligen stationshuset i Rimbo där 1120 väntade i närheten. Efter att några hade införskaffat ytterligare förtäring tog de trötta men nöjda vandrarna plats i bussen för återfärden mot Stockholm.