Hoppa till: navigering, sök

2019-08-03 Ruändan och Fiskhålsgraven


Flatruets östra ände Ruändan med sina 4000-åriga hällmålningar besökte vi 2014, och idag blev det en ny tur dit. Förra gången gick vi längs kanjonen Evagraven på tillbakavägen, men den här gången var tanken att istället inspektera den något mindre Fiskhålsgraven. Promenaden påbörjades vid fäboden Ruvallen, där någon hade varit fräck nog att ställa ut en vagn som saboterade det historiska intrycket.

 

 

Stegen styrdes uppåt...

 

...och här har vi hällmålningarna igen. Nu var vi på plats i tid för att få sol på bergväggen, vid förra besöket var vi så sena att det hade blivit skugga.

 

 

Vi fortsatte västerut upp på kalfjället...

 

och passade på att fika vid det lokala toppröset.

 

I väster sticker Helags upp bakom Flatruets småtoppar...

 

...och i norr ligger Lunndörrsfjällen med Härjångsstöten ännu längre bort till vänster i bild.

 

Här har vi Hundshögen, högsta toppen i Oviksfjällen.

 

Denna uppdämda sjö heter Grundsjön och har förbindelse med Messlingen genom Mittån.

 

Söderut syns två bekanta toppar, Blåstöten och Ånnfjället.

 

Vi fortsatte längs vandringsleden, med Skarvarna i bakgrunden...

 

...passerade Evagraven...

 

...och nådde så småningom fram till Fiskhålsgraven. I vattensamlingarna lever en population av småväxta rödingar som är biologiskt intressant och skyddsvärd.

 

 

Från Fiskhålsgraven går en led tillbaka mot Ruvallen, men vi missade den och hamnade istället på leden ner mot Messlingen. Istället för att gå tillbaka bestämde vi oss för att ta nästa avtag mot Ruvallen, vilket blev en rätt så lång omväg.

 

Innan vi var framme passerade vi en till fäbod vid namn Byggevallen. Här hade man åtminstone den goda smaken att inte ställa fram moderna föremål mitt bland de gamla husen!