Hoppa till: navigering, sök

2019-06-08 SvOf-utfärd till Östhammar


Denna mycket varma lördag var det dags för en SvOf-utfärd till föreningens nordligaste uppställningsplats i Östhammar. Vårt färdmedel blev den bekväma SJ 2845...

 

...och efter ett antal mil genom Roslagens skogar ankom vi till resmålet, där det blev lunch på Adas café.

 

Lite fotografering vid busstationen hanns också med...

 

...innan vi tog oss till Nobinadepån, där även två SvOf-bussar står.

 

Här har vi den ena: F.d. Vaxholms Trafikaktiebolag 7990 från 1969, som nu är Sveriges äldsta körbara ledbuss. En Volvo B58 med Hägglundskaross, samma karossmodell som föreningens normalbuss SJ 1120 har, och den tycks faktiskt även ha samma motortyp på 209 hk.

 

Ledbussen tar hela 83 sittande, vilket är i klass med dubbeldäckarna som går mellan Stockholm och Norrtälje!

 

 

Här passerar den Jönköpings Kommun Trafik 24, även kallad "Jönköpingscapitolen".

 

Det var många som ville provköra bussarna, och även om det kliade lite i fingrarna på undertecknad också är det nog ändå bäst att vänta tills jag har busskörkort.

 

 

Här kommer ett par interiörbilder från Capitolen. Jag måste säga att inredningen är i gott skick med tanke på att bussen är från 1956. Kanske har sätena bytts ut eller klätts om, eller så var slitaget inte så stort i Jönköpings stadstrafik i mitten av 1900-talet.

 

Växellådan är en tryckluftstyrd s.k. "Pys-Wilson" som pyser ljudligt varje gång man växlar.

 

Sveriges äldsta körbara ledbuss var dock inte körbar hela dagen, för det visade sig tyvärr att den har problem med batteriladdningen. Den här bussen har elstyrd Wilsonlåda, och när batterispänningen blev för låg gick det plötsligt inte att lägga i växeln längre. Därför fick det bli bogsering tillbaka in under taket för fortsatta upprustningsarbeten.

 

De hjälpsamma killarna som ryckte ut med baklastaren hade även denna blänkande amerikanare, och den blev sist att hamna på bild innan hemresan.

 

Efter återkomsten till Tekniska högskolan gick jag en runda inne på KTH och tänkte på hur skönt det är att vara klar med studierna. Märkligt nog gjorde en av mina pluggkompisar samma sak samtidigt, vilket ledde till att jag hängde med på en klasskompismiddag på kvällen. På vägen dit blev det bild på en rätt så ny MAN hos Westin, som får avrunda för dagen!