Hoppa till: navigering, sök

2019-05-19 Gärdesloppet


Gärdesloppet är ett jippo för veteranbilar som årligen anordnas på Djurgården i Stockholm. I år närvarade dessutom en Chevroletbuss från 1931, vilket föranledde att jag, Daniel och Micke tog oss dit. Dessvärre var vädret inte det bästa, men lite regn är inget hinder när det finns en veteranbuss att fota! Här har vi den s.k. Snäckbussen som gick mellan Visby och Snäckgärdsbaden fram till 1950. När en sommarstuga på Gotland revs 2002 sedan hittades busskarossen inbyggd i väggar och tak, och entusiasterna i Gotlands Veteranbilsklubb har byggt ett helt nytt körbart chassi i samma stil som det ursprungliga. Ett riktigt imponerande arbete...

 

...som belönades med andra pris i fordonsutställningen!

 

När det viktigaste var fotat blev det en runda för att kolla på de övriga fordonen.

 

Andra brandbilen från höger är en Scania-Vabis från 1940, och fronten påminner mycket om de "bulldogg"-bussar som levererades till bl.a. MOAB under 40-talet.

 

Här kommer en som är ännu äldre, nämligen en Tidaholmare från 1929 med trästege! Kul att se!

 

Andra utryckningsfordon fanns också på plats. Notera poliskonstapeln i tidstypisk uniform.

 

Så småningom var det dags för Snäckbussen att vända hemåt, varvid det blev några bilder till.

 

 

Innan hemfärden blev det också en bild på dagens andra höjdpunkt, nämligen en bil från 1903 av märket Vabis, som det ju hette innan sammanslagningen med Scania. Efter att ha stått på museum sedan 40-talet rustades den upp av Aros Motorveteraner, och bortsett från den tillfälliga lagningen med silvertejp ser den ut att vara i riktigt bra skick. Det är inte varje dag man får se ett 116 år gammalt vägfordon i fullt körbart skick!