Hoppa till: navigering, sök

2015-12-24 Specialturer


Då var det äntligen dags igen för mitt traditionsenliga julbussfotande! De tre senaste gångerna har jag stått och ugglat vid Brommaplan, så i år var det dags att göra något annat. Jag trodde att jag redan kände till alla roliga julaftonsskyltningar, men när jag planerade årets fototur upptäckte jag att linje 311 har en specialskyltning som jag inte visste om tidigare. Linjens ordinarie sträckning är Brommaplan-Munsö utan omvägar, men på julafton trafikeras även Älvnäs, Ekerö Sommarstad och Kaggeholm. De turer som utgår från Brommaplan på julafton har trots omvägarna bara den vanliga skyltningen "311 Munsö (Slut)" eller "311 Munsö (Sjöängen)", och är således inte så intressanta att fota. I år upptäckte jag dock att de turer som går i motsatt riktning skyltar "311 Brommaplan via Älvnäs" tills de har passerat Älvnäs. Därefter skyltar de om till det vanliga "311 Brommaplan", som har varit det enda jag har sett när jag har stått vid Brommaplan. årets huvudaktivitet blev därför att fota en av de två special-311:orna från Munsö, och dessa avgår 17:38 samt 20:08 från Sjöängen. Till att börja med åkte jag till Ekerö centrum vid 14-tiden, då övergången från ordinarie lördagstrafik till jultrafik precis skulle börja. Under övergångsfasen körs några kortturer på stomlinjerna 176 och 177, som bara går till Brommaplan istället för att fortsätta till Mörby station. Här har en sådan 176:a precis passerat Tappströmsbron, och jag stod redo med kameran för att dokumentera.

 

Tio minuter senare kom även en 177:a med samma destination. Det finns fortfarande 177-turer utanför julafton som endast går sträckan Brommaplan-Skärvik, men inte tvärtom. Jag tycker inte att denna sträckning för linje 177 bör användas så ofta, eftersom man redan har linje 301 med exakt samma körväg (förutom att 177:an kör förbi två hållplatser nära Brommaplan).

 

En till blåbuss vid Tappströmsbron i skymningen.

 

Därefter tog jag fram stativet och inväntade den sista 176:an för dagen mot Brommaplan. Detta är dagens allra sista blåbusstur, trots att klockan bara var 15:28. En kväll om året är det de röda linjerna som dominerar trafiken igen!

 

Strax efter den var det dags för dagens första 301 mot Brommaplan, som alltså ersätter 177 på julaftonskvällen. Denna skyltning förekommer dock under resten av året också, så jag fotade den för att testa inställningar och fördriva tiden.

 

Lite senare kom även denna 317 och plockade upp några resenärer. Det här är inte heller någon ovanlig skyltning, men på helger är det vanligtvis bara tidigt på morgonen och sent på kvällen som linje 317 går hela vägen till Brommaplan.

 

Efter detta bar det av mot Munsö, som är ett mycket trevligt resmål för fritidsaktiviteter! Vid Sjöängen var det mycket stilla, förutom att det blåste en riktigt kall vind från sjön. Först var jag lite orolig för att vinden skulle göra det omöjligt att fota med långa slutartider, men det visade sig lyckligtvis att det gick bra ändå. Här ser man färjeläget med Adelsö i bakgrunden.

 

Adelsöfärjan hade inte så många resenärer. Dagens sista 312:a hade gått, så Adelsö var helt utan busstrafik denna kväll.

 

När klockan hade passerat 17:30 syntes en ljuskägla i fjärran, och det var dags för dagens (och årets) första 311 mot Brommaplan via Älvnäs! Mycket trevligt att få bilder på ännu en rolig julspecialskyltning i Mälarötrafiken!

 

Nöjd med att ha klarat av dagens huvudmål åkte jag tillbaka till Ekerö C, där det blev lite mer fotande. Linje 316 utgår vanligtvis från Svanhagen på Färingsö, men en kväll om året går den hela vägen till och från Brommaplan.

 

Detsamma gäller 315, som jag nu fick en bra bild på även i år efter att ha misslyckats med det tidigare under dagen. Det kan noteras att varken 315 eller 316 står med på hållplatsskylten till vänster, vilket tyder på att något inte är som det brukar!

 

Klockan 19:58 dök 316 upp igen och bjöd på en skyltning som var vanlig för ett antal år sedan, men som nu bara syns en kväll per år. Den bussen blev den sista som fotades innan jag tog mig hem för att tina upp fötterna och inta en sen middag.