Hoppa till: navigering, sök

2014-12-24 Specialturer


Då var det jul ännu en gång, och mitt julfirande bestod som vanligt av bussfotografering. Trafiken följde samma tidtabell med roliga specialturer som de två föregående åren, och denna gång var det speciellt en tur jag ville fota. Medan de flesta ovanliga linjesträckningarna körs ett flertal gånger på julafton finns det en specialturer som bara körs en enda gång per år, och det är linje 309 klockan 21:50 från Brommaplan mot Kaggeholm via Älvnäs. Jag saknade bra bilder på den här skylttexten eftersom bussen hade problem med destinationsskylten förra året. Denna gång gav jag ut mitt på dagen när den vanliga helgtrafiken just höll på att övergå i extra intressant specialtrafik. Ännu gick 316 inte hela vägen till Brommaplan...

 

...men linje 176 uppvisade redan en specialskyltning!

 

Vanligtvis skyltas alltid texten "176 Mörby station", men de sista turerna för dagen på julafton är avkortade till Brommaplan.

 

Färden fortsatte till Brommaplan, där jag skulle dokumentera ett antal speciella skylttexter. Klockan 15:35 var det dags för 315 mot Jäsängen, som annars brukar utgå från Svanhagen. Det är alltså bara på julafton man ser linje 315 vid Brommaplan.

 

På julafton går dessutom 302 via Närlunda, och därför har skylttexten "302 Knalleborg via Närlunda" förekommit tidigare. Till min stora besvikelse har man nu tagit bort via-texten så att bussarna bara skyltade det gamla vanliga "302 Knalleborg".

 

Linje 316 är precis som 315 förlängd till Brommaplan en kväll per år, och 16:50 var det dags för dagens första sådana tur.

 

Därefter avvek jag för att inta min medhavda middag, och när jag var tillbaka hade det börjat snöa. Bättre än duggregn som det var förra året! Vid 20:50 skulle en ny 316 avgå, denna gång bara till Stenhamra. När jag fotade samma tur förra julen skyltade den "316 Stenhamra", men nu var det ändrat till "316 Solbacka". Dessutom stannade bussen vid det hållplatsläge som linjerna mot Ekerö brukar utgå från, så jag fick älga över terminalen med kamerastativet i handen för att hinna fota.

 

Medan jag gick runt och fördrev tiden träffade jag en trevlig bussförare som stannade och pratade en liten stund. Det var roligt, för annars händer det inte speciellt mycket vid bussterminalen mellan de få avgångarna på julaftonskvällen.

 

När ytterligare en timme hade passerat var tidpunkten inne för årets enda möjlighet att fota 309:an som går via Älvnäs! Det var 8051 som fick äran att trafikera denna mycket ovanliga linjevariant, och jag kunde äntligen få bra bilder på skyltningen!

 

 

Längre bort stannade en till special-302:a utan specialskyltning, men jag brydde mig inte om att ta några närbilder på den. Istället gick jag och pratade lite med den snälla bussföraren i 309:an, som jag även har träffat vid tidigare julfotande.

 

När den turen var noggrant dokumenterad återstod bara att fota 316 klockan 22:20 och sedan åka hem med den. Även här var det en trevlig bussförare, som var intresserad av att höra om mitt fotande. Det var en mycket bra avslutning på utfärden!