Hoppa till: navigering, sök

2014-06-26 Bussar i Oslo


Den här dagen spåddes det ganska stora mängder regn, men eftersom vädret såg bra ut gav vi oss ut för att fota som vanligt. Dock tog vi med paraply och regnkläder för säkerhets skull. Första anhalten blev uppställningsplatsen öster om centrum.

 

 

Den här bussen tillhör Firda Billag trots att den är Nettbuss-lila.

 

 

 

 

 

 

 

 

På andra sidan om gatan stod även en Nettbuss-bil, som tillhör själva huvudbolaget och inte någon underavdelning.

 

 

 

Nettbuss Ekspress 0533 hade jag en halvdålig bild på från förra sommaren, men nu fick jag en bättre.

 

 

 

 

 

 

 

Vid bussterminalen var det riktigt soligt och varmt, så jag började nästan undra om det var en dålig idé att ta med regnkläder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här har vi börjat röra oss mot Jernbanetorget.

 

Utanför ett hotell stod denna Sprinter, som tillhör Gardermoen Minibuss og Crewtransport. Det företaget är dock en del av Schaus-gruppen, vilket förklarar att bussarna de använder är märkta med logotypen för Schaus Buss.

 

Vid Jernbanetorget var det också soligt, så att de olka röda nyanserna i fronten på Unibuss 599 syntes tydligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi stod dock inte så länge vid torget, utan fortsatte strax mot sydväst.

 

 

 

Den här bussen tillhör polisen, Oslo Politidistrikt.

 

 

 

Eftersom vi inte såg Oslobuss nya Scania Citywide under gårdagen hade vi nu tagit reda på att IKEA-linjen som den trafikerar utgår från Dronningens Gate. Efter en stunds väntan där dök bussen upp och blev plåtad.

 

 

Nöjda med denna fångst gick vi tillbaka mot Jernbanetorget.

 

Vi hade även tänkt oss att fota ett antal nya Volvohybridbussar, som Nettbuss Øst kör på några linjer i trakterna kring Majorstuen. Eftersom vi inte hade lust att köpa biljetter för att åka kollektivt började vi i stället gå mot Majorstuen.

 

Efter lite förvirring och kartläsning hamnade vi på rätt väg och passerade Nasjonalgalleriet, där dessa bussar stod.

 

 

 

Nästa fotograferingsuppehåll blev vid slottsparken.

 

 

 

 

Den här bussen hade uppenbarligen fått sig en smäll så att backspegeln hade lossnat.

 

 

När vi slutligen nalkades Majorstuen tornade mörka moln upp sig i öster, och vi började förstå varför det pratades om regn.

 

Eftersom vi hade förflyttat oss en bit från centrum dök det upp lite andra bussar än de vi brukar se. Unibuss 513...

 

...och 562.

 

 

 

 

 

 

Dags för hybridbussarna! Vid Majorstuen kan man se dessa bussar på linje 45 och 46, som båda har kvartstrafik i rusningen. Vi planerade att stanna en timme eftersom det är ungefär så lång tid det tar innan samma bussar är tillbaka igen.

 

Totalt är det 17 hybridbussar med inventarienummer 22250-22266.

 

 

 

 

När en kvart hade gått var det dags för två nya hybrider. Här kommer den ena...

 

 

 

...och den andra.

 

 

 

Molnen drog in och det blev allt mörkare.

 

 

 

Det dröjde inte länge till innan regnet började falla.

 

 

Snart tilltog regnet i styrka, tills det fullkomligen vräkte ner! Vi flydde in under ett litet tak utanför en butik, där jag snabbt slet fram regnkläderna ur kameraväskan och krängde på mig dem innan det var dags att fota nästa hybridbuss.

 

Gatubrunnarna hade inte en chans att ta upp allt vatten, utan med tiden bildades det stora vattensamlingar på gatorna.

 

Tyvärr kunde jag inte fota den här bussen när jag stod under taket, så jag fick springa ut i regnet och ta ett par snabba bilder.

 

 

Sedan gällde det att stoppa in kameran under regnjackan och älga tillbaka till taket, för att torka av kameran med papper som jag hade med mig. Efter ett tag lättade regnet något, men det var fortfarande inte så värst behagligt att ge sig ut utanför taket.

 

 

Så småningom hade en timme gått, så att vi redan hade fotat de bussar som skulle komma nästa gång på linje 45 och 46. Därför bestämde vi oss för att det fick räcka med fotande för dagen, och på grund av vädret kändes det nu mer prisvärt att köpa en bussbiljett än vad det gjorde tidigare under dagen. När vi korsade vägen för att komma till busshållplatsen var vi tvungna att passera en enorm vattenpöl, så att skorna och byxbenen blev helt genomblöta. Inte så oväntat var det fler än vi som hade fått lust att ta bussen, så vi fick pressa oss in i en helt fullproppad stadsbuss. Efter en något obekväm resa kom vi slutligen hem till vår kompis, där det bara var att trycka ner tidningspapper i skorna och hoppas på uppehåll nästa dag.