Hoppa till: navigering, sök

2012-06-22 Linjeomläggningar på Färingsö


Nu är det dags för sommartidtabell och även ett antal linjeomläggningar på Färingsö. Dagens bussfotande började i Svartsjö, där linje 315 tidigare hade ändhållplats. Numera fortsätter linjen istället till Jäsängen via Hilleshög-Färentuna-Kungsberga.

 

Ungefär 15 minuter försenad anlände 315, och till min stora förvåning var bussen full med folk.

 

Jag åkte med till Färentuna kyrka, och dit skulle även de flesta andra passagerarna.

 

Linje 315 har anslutning till 317 vid Färentuna, men ingen 317 fanns vid hållplatsen när vi kom dit. Föraren i 315, som nu var 21 minuter sen, ringde trafikledningen och fick veta att 317 precis lämnat Solbacka. Eftersom det ändå inte var någon som skulle byta till 315 fick hon tillstånd att avgå mot Jäsängen utan att vänta. Ett tag senare ankom 317, som då var 43 minuter sen! Det kan inte vara roligt att köra när det är så stora förseningar.

 

Numera går 317 återigen "genvägen" förbi Färentuna skola, istället för via Kungsberga. På vägsträckan som bilden nedan visar gick inga busslinjer innan dagens omläggning.

 

Linje 315 kom tillbaka från Jäsängen, och fick även denna gång tillstånd att avgå utan att vänta på 317.

 

Jag gick en bit norrut och tittade på de nya hållplatsskyltarna som satts upp vid hållplatsen Röbacka. Som synes var det fullt drag i Färentuna på grund av midsommarfirande. Vägarna var belamrade med bilar.

 

317 återvände från Björkvik, och det blev en till bild på vägsträckan som inte trafikerades tidigare.

 

Jag gick tillbaka till Färentuna kyrka, och pratade med några resenärer som inte visste var de skulle vänta på bussen. Utbölingar verkar ha lite svårt med att det går bussar både från och mot Brommaplan vid båda hållplatslägena i Färentuna.

En annan nyhet i Färingsötrafiken är att linje 338 inte enbart går i rusningstrafik längre. Nu finns turer även i lågtrafik, och jag klev på en sådan tur som jag medföljde till Hammarlotten.

 

Där var det dags för den sista förändrade linjen, nämligen 316 som återkommer efter ungefär tre och ett halvt års uppehåll. Tyvärr har linjen numera alltid bussbyte i Svanhagen, åtminstone i sommartidtabellen. 315 och 316 ersätter 318, som inte trafikeras alls längre. Den här bussen skulle utgå från Svartsjö, men hade skyltat om redan på vägen dit.

 

Här har den påbörjat sin tur och kommer tillbaka över Svartsjöbron.

 

 

 

Slottet passade bra som bakgrund, så det fick vara med även när jag fotade nästa 338 mot Björkvik.

 

Strax därefter kom en 315 mot stan.

 

Sista bilden för dagen blev på en till 316, denna gång i riktning mot Svartsjö.