Hoppa till: navigering, sök

2008-12-25 316 i Svanhagen


Mina damer och herrar, nu ska ett stort mysterium få sin lösning. Jag syftar på linje 316:s existens. För några år sedan var 316 en mycket vanlig linje som man ofta stötte på, och som jag trivdes med. Men så beslutade SL att linje 316 skulle bort, eftersom hela dess sträckning täcktes av linje 318.

Tyvärr var detta innan jag började fota bussar, och det har irriterat mig att jag saknar bilder på 316. Jag har dock lagt märke till att en tur på kvällen varje julafton har stått som linje 316 i tidtabellen. Eftersom den går så sent som 00:20 från Brommaplan har jag tidigare inte haft möjlighet att se den. Denna gång var jag dock fast besluten att en gång för alla lösa gåtornas gåta: Finns 316 fortfarande?

För att få svaret infann jag mig i Svanhagen klockan 01:06. Eftersom klockan hade passerat midnatt var det tekniskt sett den 25:e december och inte längre den 24:e, därav mitt val av rubriksättning. Som synes på bilden var Svanhagen mörkt, kallt, dimmigt, tyst, tomt och öde. Med andra ord var det helt olikt Svanhagen som jag är van vid att se det, med en oavbruten bullrande trafikström.

 

Hur som helst, efter en stund hördes ett muller och bussen rullade in på hållplatsen. Mycket riktigt var det linje 316! Skyltad mot Svartsjö och allt, precis som det såg ut förut.

 

Dessa två bilder var allt jag hann med, innan bussen körde vidare för att leverera sina få passagerare. På grund av dimman blev bilderna en aning oskarpa, men nedanstående bild är enligt mig den bästa.

 

För läsaren tycktes detta reportage kanske inte så våldsamt intressant, men för mig är det en sensation. Att äntligen få dokumentera den så länge saknade linje 316 var oerhört roligt. Det var in i det sista inte säkert vilket linjenummer bussen skulle ha, jag kontaktade både SL och Swebus utan att få ett säkert svar. Dessutom har min vän Jan-Eric tidigare testat att skylta 316 utan framgång. Men denna vinternatt gick det!

Dessa bilder blir en utmärkt avslutning av bussåret 2008. Äntligen är min samling komplett!