Hoppa till: navigering, sök

2018-05-19 SvOf:s årsmötesutfärd


Version från den 15 december 2018 kl. 22.26 av Tommy (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Denna soliga dag var det dags för Svenska Omnibusföreningens årsmöte, som skulle hållas i Åkeshov och föregås av en utfärd till Ekerö. Undertecknad mötte upp ordförande Lars för gemensam färd till Hornsbergsdepån, där utflyktsbussen SJ 1120 väntade på oss.

 

Inuti såg den bra ut...

 

 

...men utsidan skulle få sig en tvätt innan avfärd. Lars hade tagit med en lång borste för detta ändamål, eftersom den nya lacken helst inte skulle maskintvättas. Vi behövde dock hitta en lämplig plats med tillgång till vatten, och därför följde vi efter Keolis 4810 som kom körande framför oss. När vi väl kom innanför portarna visade det sig att vi hade hamnat i automattvätten, med små möjligheter till reträtt.

 

Det var bara att gilla läget...

 

...och när 4810 var färdigsvabbad blev det vår tur.

 

 

Detta var åtminstone ett snabbare och bekvämare sätt än att tvätta för hand, och när vi kom ut var bussen lyckligtvis fortfarande orange. Därefter bar det av över Kungsholmen, där vi såg denna skolbuss-Scala...

 

...vidare över Tranebergsbron...

 

...och längs Gustav III:s väg i Bromma, där faktiskt vissa av Mälarölinjerna gick på MOAB-tiden innan avkortningen till Brommaplan. När man kommer körande med en nylackerad och blank veteranbuss är det förvånansvärt många som vänder sig om, tittar nyfiket och fotograferar. Denna uppmärksamhet som bussen tilldrar sig är förutom själva resesällskapet faktiskt bland det roligaste med att göra veteranbussutfärder.

 

Framme vid Åkeshov plockades utfärdsdeltagarna upp, och efter en stunds köande på Drottningholmsvägen satte vi kurs västerut mot Mälaröarna. Från Tappström gick färden via Närlunda, Träkvista och Skärvik till Jungfrusund, där det blev en bensträckare. 1120 träffade dessutom på en 41 år yngre kollega som var ute och harvade på 342:an. Hållplatsen Jungrfrusund låg tidigare på andra sidan av färjeköerna, men flyttades till denna sida i samband med den pågående ombyggnaden av området. Husen i bakgrunden har också skjutit upp som svampar under de senaste åren.

 

Vi reste vidare till depån vid Ekerö C, där jag hade ordnat tillstånd att köra in med veteranbussen. Först ville grinden inte reagera på vår buss, men efter en stunds huvudbry fick vi hjälp att komma in och kunde ta ett varv på garageplanen. En snäll depåanställd visade oss dessutom runt i lokalerna, där det fortfarande finns lite intressanta saker från förr att titta på. Bland annat finns ett gammalt foto av depån från ovan, och i en monter står denna vackra MOAB-modell som är handgjord av Bengt Löw.

 

 

Till sist tackade vi så mycket för visningen och tog plats i vårt fortskaffningsmedel...

 

...för återfärd till Åkeshov, där det blev fika och årsmöte. När även detta var avklarat skulle utfärdsbussen tillbaka till Hornsberg, och jag följde med till Brommaplan. Därifrån blev det 176:an hemåt, samtidigt som 1120 tuffade vidare in mot stan.