Hoppa till: navigering, sök

2016-05-29 SvOf-utfärd längs ULJ


Denna dag anordnades Svenska Omnibusföreningens årsmöte i Uppsala, och eftersom jag numera är medlem i föreningen tog jag mig dit. Deltagare från Stockholmstrakten kunde åka med f.d. SJ 2845 som avgick kl 10 från Tekniska högskolan.

 

Ett kortare uppehåll gjordes vid Uppsala östra...

 

...och därefter fortsatte färden till Nobinas depå, där mötet skulle hållas. Där väntade även f.d. SJ 2828, som snart också skulle få komma ut och åka.

 

Inne i lokalen hölls först en trevlig bildvisning som följdes av själva årsmötet, och efter detta var det dags att åka buss igen! Denna gång tog de flesta resenärerna plats i 2828, och när motorn startades fick småpratet ersättas av ljudligt hojtande...

 

Färden gick längs museibanan Uppsala-Lenna Järnväg (ULJ), och uppehåll gjordes vid ett antal stationer där reseledaren bjöd på intressant bakgrundsinformation. Här är vi vid Bärby, där vi dessutom fick se semaforen ställas om.

 

 

Det pågick nämligen utbildning av personal, och det var även trafik på banan!

 

Nästa anhalt var Marielund...

 

...där det krävdes lite finlir för att komma runt med bussarna. För oss som reste i 2828 var det god underhållning att beskåda förarens arbete med att få i backväxeln och dra runt den tungvridna ratten.

 

När 2828 var tömd på resenärer passade jag även på att ta några interiörbilder.

 

 

Bara tanken på att växla med vänster hand (när inte båda behövs) känns ganska udda för en som inte har provat det.

 

Vi ankom sedan till Länna...

 

...där ställverket studerades...

 

...och bussarna plåtades igen.

 

Slutmålet blev Almunge, eftersom den sista delsträckan till Faringe tyvärr fick strykas på grund av tidsbrist. Även här var det verksamhet på museijärnvägen.

 

Det var mycket trevligt att åka veteranbuss och se lite av ULJ, och när sommartrafiken är igång tänker jag återkomma!

 

Efter intag av färdkost fördelades sällskapet mellan de två bussarna...

 

...som hade destinationerna Uppsala respektive Stockholm.

 

Undertecknad medföljde 2845 tillbaka till Tekniska högskolan, där jag till sist fick plåta den nylackerade bussen i solsken!