Hoppa till: navigering, sök

2020-03-18 Södertälje och Svanhagen


Version från den 21 december 2020 kl. 22.14 av Tommy (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Efter exakt en månads övningskörning var det nu dags för den stora dagen, då man skulle ratta körskolebussen runt Södertälje med en inspektör bredvid sig. Lite nervöst var det, men bortsett från en mindre miss i början gick körningen som jag hade hoppats. Efter att ha parkerat utanför uppkörningskontoret fick jag det glädjande beskedet att det snart står D på mitt körkort! Väldigt kul eftersom det är ett mål man har strävat efter länge. Självklart passade jag på att fota lite innan jag lämnade bussen till nästa uppkörningselev (en kollega från Scania som också blev godkänd!).

 

Denna Omniexpress är av årsmodell 2012 men konverterad till Euro 6. Växellådan styrs elektriskt via en liten växelspak som är monterad på förarstolen. Det här växlingssystemet heter Scania Comfortshift och verkar främst finnas i Sydamerika, men jag är inte säker på om jag tycker det är helt komfortabelt. Växlingarna går ofta ganska långsamt, och om man höjer kopplingspedalen för fort blir man kvar på den "gamla" växeln. Åtminstone för mig tog det här ett tag att vänja sig vid.

 

En grå dag, men det gör absolut inget när man precis har tagit busskörkort...

 

På grund av den virussituation som uppstått tillåter Scania numera arbete hemifrån, och efter att delgivit chefen de goda nyheterna åkte jag således hemåt. Under hemfärden fick jag syn på en av de tre nya blåbussar som Arriva införskaffat till Mälaröarna. 7918-20 är inventarienumren, och precis som på MAN-bussarna är det vit text på destinationsskylten som gäller. Ser snyggt ut måste jag säga!