Hoppa till: navigering, sök

2019-07-26 Mariehamn mm


Version från den 2 juli 2020 kl. 22.28 av Tommy (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

När vi kommit på fötter och fått i oss frukost reste vi mot den veteranbussägare som vi fått kontakt med dagen innan. Att först hinna med ett havsbad var nästan nödvändigt i den tryckande värmen, och trevligt nog hittade vi en badplats som lämpade sig utmärkt för ändamålet. Därefter åkte vi hem till bussägaren, och det vi fick se gjorde oss verkligen inte besvikna!

 

En mycket välbevarad Scania-Vabis B55 från 1962 med Kutter 5-kaross! Vi fick veta att bussen kom till Åland redan när den var ny och har ägts inom samma familj sedan 1976. Sedan den togs ur trafik några år senare har den stått i sitt garage, vilket förklarar dess fina skick.

 

 

Passagerarna sitter bekvämt med nackstöd och fällbara ryggstöd, men enligt ägaren blir det väldigt varmt på sommaren på grund av fönstren i takkanten.

 

 

Ett par bilder på förarplatsen också. Kopplingspedalen var mjuk och växelspaken lättmanövrerad, kan jag intyga efter att ha provsuttit.

 

 

Även om ägaren är lite orolig över de åldrade kylvätskeslangarna tvekade han inte att ta med oss på en provtur, vilket var väldigt uppskattat. Att åka längs röda åländska vägar i en 57-årig buss som man fick nys om dagen innan är inte det sämsta!

 

När vi tackat så hjärtligt för visningen och åkturen blev det bad, lunch och bad igen...

 

...varefter vi styrde kosan mot Mariehamn för lite mer fotande. Dit var även Viking Line Buss "Vinga" på väg.

 

Framme i staden råkade vi på Williams Buss ÅLW 1 som förmodligen körde en båtanslutningstur eller liknande.

 

Denna besökare från Norge hamnade också på bild, en Setra S 517 HDH från Kjetil's Bussreiser.

 

Vi tog åter plats vid Bussplan, men det blev inte så mycket nytt eftersom vi täckt in det mesta redan under gårdagen. En av stadsbussarna skulle åtminstone ge sig ut på den ganska långa linjen till Geta på norra delen av Åland.

 

Hos Williams har vi lyckats få bild på alla 12 bussar...

 

...men på Viking Line saknar vi alltjämt en.

 

Dessutom finns ett par mindre bussföretag vars bussar vi inte fick bild på under dessa dagar, så det finns absolut skäl att göra ett nytt besök i framtiden. Nu var det dock dags att säga tack och hej till Åland för den här gången...

 

...och ett par timmar senare nalkades vi Kapellskär i skymningen. Åland var väl värt ett besök av flera skäl: Vacker skärgårdsnatur, trevliga bussar och lika trevliga bussägare!