Hoppa till: navigering, sök

2018-12-24 Norra Begravningsplatsen


Version från den 14 januari 2020 kl. 12.39 av Tommy (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Att fota bussar på (h)julafton har blivit en trevlig tradition, som jag försöker upprätthålla trots att det inte längre körs någon specialtrafik på Mälaröarna. Det mest spännande jag hittade den här gången var SL:s linje 58, som inte är fullt så speciell eftersom den trafikeras hela tre dagar per år (mors dag, alla helgons dag och julafton).

Vid Brommaplan har jag häckat många julaftnar, men sedan det blev lördagstrafik hela dagen är det många bussar ute och den speciella julkänslan infinner sig inte riktigt.

 

Arriva 8556 var i alla fall ny i min samling, och flaggprydd dagen till ära.

 

Därefter blev det vidare färd till Kolonnvägen och sedan promenad till Norra Begravningsplatsen. Eftersom 58:an har så få trafikdagar per år placeras hållplatsskyltarna ut endast dessa dagar.

 

Tidigare hette linjen 48, men detta är ju numera numret på pendeltågslinjen mellan Södertälje och Gnesta. På hållplatsskyltarna har man gjort en manuell ändring av första siffran i linjenumret. Kanske inte så snyggt, men för en linje som trafikeras tre dagar per år är det väl tillräckligt.

 

Linjen trafikeras i 15-minutersintervaller mellan 10:45 och 18:15. Den utgår från S:t Eriksplan och går sedan i en slinga på begravningsplatsen. Eventuell tidsreglering innan återfärden görs vid korsningen Stora Gravkorets väg/Aftonstjärnans väg, dit Keolis 4815 här ses anlända.

 

Jag noterar att linjen tycks ha lagts om ganska nyligen. Enligt SL:s karta ska den ha en sydligare körväg, där den viker av från Stora Gravkorets väg in på Norra Krematoriets väg, och därefter svänger vänster till Aftonstjärnans väg. På denna sydligare sträckning låg hållplatsen Kvarter 19, men förmodligen har den nya hållplatsen vid Stora Gravkorets väg/Aftonstjärnans väg övertagit samma namn.

 

En kvart senare dök Keolis 4810 upp, och passerar här hållplatsen Kvarter 11.

 

En bil skulle förstås också dyka upp just då. Begravningsplatsen var tämligen välbesökt denna dag, så jag förstår behovet av busslinjen.

 

Jag vandrade tillbaka till stället där de första bilderna togs, och när en kvart till hade gått var det dags för en buss igen.

 

Enligt tidtabellen verkar det gå att trafikera linjen med två omlopp om man har spetsvändningar vid S:t Eriksplan. Så skedde dock inte, utan den tredje bussen som dök upp var en annan än de två föregående, närmare bestämt 4838. Dessutom var det två bussfotografer till med på den här turen, så jag var inte ensam om att fira hjulafton på detta sätt. Kul att träffa likasinnade!

 

Efter detta avrundade jag årets hjulfotande och tog mig tillbaka till Kolonnvägen för att kliva på 176:an hemåt.