Hoppa till: navigering, sök

2018-10-06 Kungshatt


Version från den 12 maj 2020 kl. 22.33 av Tommy (Diskussion | bidrag) (Textersättning - "https://tommy.enefalk.se/reportage/2018/10/" till "https://tommy.enefalk.se/reportage/2018/2018-10-")
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Genom båtlinje 89 har det blivit mycket lättare för oss landkrabbor att ta oss till ön Kungshatt på ett enkelt sätt. Idag gjorde jag och Daniel en dagsutflykt dit, och här har M/S Sunnan precis lämnat av oss vid Kungshättans brygga...

 

...som också blev dokumenterad med några bilder.

 

 

Vi gick inåt ön på dess smala vägar, som huvudsakligen verkar trafikeras av fötter och fyrhjulingar.

 

När man är på Kungshatt måste man självklart besöka berget med stålhatten på sydöstra sidan av ön. Enligt sägnen var det en kung på vikingatiden som tappade sin hatt här när han flydde från en ilsken folkhop.

 

Härifrån ser man rätt in mot inloppet till Stockholm...

 

...och åt andra hållet syns färjeleden Jungfrusund-Slagsta med den branta ön Estbröte framför.

 

Efter lite fika blev det fortsatt promenad runt den södra och västra delen av ön, men avstickaren ned till Nya Kungshatt längst i söder fick utgå av tidsskäl. Jag undrar om det var ungefär så här vägarna brukade se ut innan motorfordonen kom till. När man går här kan man låtsas att man har rest 200 år bakåt i tiden, så länge man inte möter en fyrhjuling...

 

Ett antal steg senare nalkades vi åter bryggan, där det blev en närbild på skylten...

 

...innan Sunnan kom något försenad från stan och plockade upp oss.

 

När vi hade klivit av i land vid Tappström och reste vidare ut på Färingsö gjorde vi ett stopp vid Troxhammar, där denna Volvodubbeldäckare stod. Notera även den fullproppade lastbilshytten till vänster i bild.

 

Ett tag efter att bilderna togs blev bussen registrerad på "Entertain us after work Sweden Filial" och fick reg.nr YHC82M.