Hoppa till: navigering, sök

Skillnad mellan versioner av "2018-09-10 Scania Demo Centre"


(Ingen skillnad)

Versionen från 30 juni 2019 kl. 12.31

I introduktionen på Scania ingår det att man får provköra bussar och lastbilar på ett inhägnat område som heter Demo Centre. Om man har minst B-körkort är det fritt fram att köra alla fordon som finns där, men givetvis med en instruktör bredvid sig. Självklart har jag verkligen sett fram emot att äntligen få ratta en buss efter alla år av bussnörderi. Trevligt nog kunde man även fota demofordonen, men det fick jag veta först efter att väskan med min kamera hade blivit inlåst i byggnaden intill. Som tur var hade jag åtminstone med mig mobiltelefonen, även om jag just nu använder en gammal reservtelefon på grund av att min ordinarie har börjat krångla. Till råga på allt ösregnade det, men några halvdåliga bilder på fordonen jag körde fick jag i alla fall.

Den allra första bussen att rattas av mig blev denna gasdrivna Citywide Suburban. Det jag upplevde som den största skillnaden mot att köra personbil var att man måste hålla mycket mer koll i backspeglarna för att veta vad bakdelen av bussen har för sig.

 

Därefter blev det ett varv med en annan gasbuss, denna gång med låggolv. Nu hade också den inledande försiktigheten släppt lite, så att jag vågade gasa på lite mer än vad jag gjorde med den förra bussen...

 

Det hade varit intressant att prova en ledbuss också, men ovanstående två var de bussar som fanns. Istället fick det bli en runda med denna lastbil som tankas med metan i flytande form.

 

Till sist hann jag även köra en sväng med en dragbil med fullastat släp. Det var också intressant att prova, och jag blev förvånad över hur snällt och smidigt släpet följde efter i kurvorna. Egentligen var det boggibussen som var svårast att hålla på körbanan, men det kan också bero på att jag var helt ny och ovan när jag provade den. Hur som helst var detta en mycket kul aktivitet, och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan det blir tillfälle att köra buss igen!