Hoppa till: navigering, sök

2018-08-05 Stor-Uckuvålen


Sista fjällvandringen för denna gång, och nu var det dags för Stor-Uckuvålen att få besök. Det är ett fjäll som kräver en förhållandevis lång promenad i förhållande till sin höjd, och därför har det inte blivit någon tur dit förrän nu. Jag och min pappa utgick från Storfjäten och tog sommarleden mot sydost...

 

...för att snart passera fäboden Arvidssätern.

 

Sämre läge kan man ha.

 

Vi travade vidare och korsade även vinterleden "Kroppbäckkölen runt". Här susade vi fram på skidorna i vintras, fast en meter upp på det tjocka snötäcke som låg här då.

 

Här passerar leden ån Uckan på en liten träbro.

 

Stigen är smal och verkar vara ganska glest trafikerad. Bitvis går den genom ganska blöta områden, innan den till slut börjar stiga och man kommer ut ur skogen.

 

Äntligen är målet i sikte!

 

På vägen upp fick vi några regndroppar, innan solen åter kom fram och vi kunde säga hej till toppröset.

 

Österut ligger Lill-Uckuvålen, som onekligen ser rätt liten ut när man betraktar den uppifrån.

 

Nipfjället är däremot drygt hundra meter högre än vår utsiktspunkt.

 

Fjätervålen och Städjan hade ostadigt väder. Ett tag var vi oroliga för att denna skur skulle komma hit, men lyckligtvis missade den oss, så att vi fick njuta av te och macka i uppehåll.

 

Sølen såg däremot ut att ha riktigt trevligt väder! Där skulle man kanske ha varit, men tyvärr hade det varit ont om tid idag eftersom det ska packas inför hemresan.

 

Mot norr var det också soligt för stunden, så jag passade på att ta en bild. Topparna är från vänster Fonnfjället, Sömlingshågna, Svanhågna och Häggingfjället. De två sistnämnda av dem har jag inte varit på.

 

En närbild på det högsta av fjällen från förra bilden, Sömlingshågna.

 

När regnskuren från Städjan hade dragit förbi fick vi även se en liten regnbåge.

 

Vi tackade för oss samtidigt som nästa skur var på ingång, och den här gången slapp vi inte dra på oss regnkläderna. Dock varade skuren inte så länge, utan snart sprack det upp igen!

 

Hej då Fonnfjället för i år...

 

...och vidare genom skogen i strålande sol. Detta väder höll i sig hela vägen tillbaka till Storfjäten, en mycket trevlig avslutning på årets fjällvistelse!