Hoppa till: navigering, sök

2016-12-24 Specialturer


Denna julafton hade Mälarötrafiken i princip samma specialturer som de närmast föregående åren, med linjesträckningar som inte förekommer under resten av året. Redan förra julen trodde jag att jag hade fotat alla intressanta destinationstexter, men då upptäckte jag att linje 311 hade en specialskyltning som jag dittills hade missat. Det var tur att jag upptäckte detta förra året, för den här julen var nämligen de flesta roliga skylttexterna borttagna. Även om jul-linjesträckningarna var desamma som tidigare hade linjerna inte längre sina speciella skylttexter med de ovanliga via-destinationerna. Att något hade hänt med skylttexterna i år kunde jag konstatera redan när jag använde reseplaneraren för att planera årets julfotande. Texterna "309 Kaggeholm via Älvnäs" och "311 Brommaplan via Älvnäs" var ersatta med de gamla vanliga "309 Kaggeholm" och "311 Brommaplan", trots att bussarna alltså fortfarande skulle gå via Älvnäs. Dessutom upptäckte jag att tre felaktiga skylttexter skulle komma att användas enligt reseplaneraren: De turer på linje 176 och 177 (totalt 4 st) som vände vid Brommaplan skulle skylta "Mörby station" trots att de inte fortsatte till Mörby station. Två turer på linje 309 mot Brommaplan skulle skylta "Brommaplan (bussbyte)" trots att det inte var något bussbyte. Slutligen skulle 22:50-turen på linje 311 från Brommaplan mot Slut skylta "Munsö (Sjöängen)" trots att den fortsatte till Sluts hage och därmed borde skylta "Munsö (Slut)". Årets jul-uppdrag blev att utreda om de två förstnämnda felskyltningarna skulle förekomma i verkligheten. Den tredje bedömde jag inte som tillräckligt intressant för att jag skulle stanna kvar vid Brommaplan ända till 22:50. Först tog jag mig till Svanhagen för att invänta dagens första 176:a som bara skulle gå till Brommaplan. Enligt reseplaneraren skulle denna skylta "176 Mörby station", och mycket riktigt...

 

Jag åkte med till Brommaplan, och när bussen skyltade om till "Ej i trafik" var det flera resenärer som satt kvar och väntade på att få resa vidare. Bussföraren annonserade i högtalarna att "det här är sista hållplatsen", varvid resenärerna förvånat reste sig och gick fram för att upplysa om vad destinationsskylten nyss hade visat. Undertecknad, som hade känt på sig att just detta skulle hända, intog position utanför framdörren för att bevittna spektaklet. När samtliga resenärer hade fått lämna bussen passade jag på att plåta Merresor 1536 som stod vid sitt hållplatsläge.

 

Ganska snart var det dags för dagens enda 177:a med Brommaplan som ändhållplats, och jag provade en (mindre lyckad) kameravinkel ute vid vägen. Den felaktiga destinationen användes igen, och såvitt jag kunde bedöma uppstod viss förvirring i bussen den här gången också.

 

Strax hade en ny Merresor-buss dykt upp, nämligen 1606.

 

Nästa blåbuss som ankom hade faktiskt korrekt skyltning, "176 Brommaplan"! Eftersom det började bli för mörkt för att fota rörliga motiv ställde jag mig vid hållplatsläget för avstigning, men tyvärr skyltade bussen om till "Ej i trafik" innan den hade stannat. Detta gjorde dock inte så mycket, för jag har fotat skylttexten "176 Brommaplan" flera gånger tidigare jular. När klockan närmade sig 15:35 började det roliga även på de röda linjerna. En dag per år går linje 315 och 316 hela vägen från Brommaplan, istället för att ansluta till andra linjer vid Svanhagen.

 

När dagens sista blåbuss anlände till Brommaplan vid 15:44 var det återigen den felaktiga skylttexten "176 Mörby station" som användes. Efter att den bussen hade avlägsnat sig fick jag på nytt uppleva årets enda blåbuss-fria eftermiddag och kväll i Mälarötrafiken. På julafton går linje 302 via Närlunda, men specialskyltningen "302 Knalleborg via Närlunda" försvann redan för två år sedan. Nu ser det ut så här istället, den gamla vanliga texten "302 Knalleborg" används.

 

Tidigare julaftnar har det varit en stund på eftermiddagen då terminalen är nästan helt öde, efter att de sista julfirarna har åkt till sina bekanta men innan de första börjar åka hem. Varje halvtimme kommer ett tunnelbanetåg med några få resenärer, och när de anslutande bussarna har avgått är det tomt tills nästa tåg kommer. I år hade T-banan fått kvartstrafik en stor del av dagen, vilket gjorde att det blev en jämnare ström av folk och inte lika öde. Flygbussarna hade såvitt jag kunde se ytterst få påstigande, men något fler avstigande.

 

När 176:an dras in på julaftonskvällen är det bl.a. linje 316 som får ta över, och klockan 16:50 var det dags för en sådan tur. Skylttexten "316 Svartsjö" används alla dagar på året, men vid Brommaplan syns den bara på julafton.

 

Till sist var det dags för dagens andra delmål, nämligen att observera skyltningen på den ena av kvällens två 309:or mot Brommaplan. För att undvika risken att bussen skyltar om till "Ej i trafik" åkte jag till Tappström och ställde upp stativet där. Reseplaneraren hade påstått att bussen skulle skylta "309 Brommaplan (bussbyte)", vilket visade sig vara fel. Istället användes den korrekta skylttexten "309 Brommaplan". Klockan hade nu blivit 19, och som synes var det en del resenärer.

 

Även undertecknad började känna lite för att åka hemåt, men först skulle en till 316 plåtas vid Ekerö centrum. Skylttexten "316 Stenhamra" användes i den vanliga trafiken t.o.m. 2007, men numera förekommer den bara på julafton.

 

Slutligen väntade jag en halvtimme på nästa 315 mot Jäsängen, som jag dock inte fick någon bra bild på. Detta var första gången sedan jag var ett litet barn som jag fick åka hem med 315 utan bussbyte vid Svanhagen. Mycket kul, och en trevlig avslutning på årets julaftonsutflykt!