Hoppa till: navigering, sök

2012-12-24 Specialturer mm


Det har blivit en tradition för mig att försöka fota specialbussturer på julafton, och nu var det sjätte året i rad jag gjorde så. Till att börja med reste jag till Brommaplan. Det var främst "röda" linjer jag ämnade dokumentera, men denna blåbuss kom också med. Såvitt jag vet körs det vanligtvis inga 176:or som bara trafikerar sträckan Stenhamra-Brommaplan.

 

Jag passade även på att utöka samlingen med Råstabussar lite.

 

 

Arriva 7553 hade drabbats av problem.

 

När jag färdades mot Brommaplan mötte jag även blåbussen 7011 som blev bärgad.

 

Samtidigt som det började skymma kom några fler Råstabussar som jag saknade bild på.

 

 

Nu var det dags för en rolig busstur! Linje 315 brukar enbart gå Svanhagen-Jäsängen, och om man vill resa till/från Brommaplan får man byta buss. På julaftonseftermiddagen behöver man dock inte det, för då går 315 hela vägen från Brommaplan. Eftersom linjen inte brukar utgå härifrån står linjenumret inte med på hållplatskuren till vänster i bild.

 

7553 blev så småningom bortforslad.

 

7768 ankom på linje 509.

 

Här kommer nästa specialtur. Linje 302 skyltar normalt bara "302 Knalleborg", men denna tur skulle dessutom gå via Närlunda (som vanligtvis trafikeras av linje 305 och 342).

 

När 302:an hade gått dröjde det en timme till nästa specialtur. Jag fördrev tiden genom att gå omkring och göra iakttagelser. Tunnelbanan hade halvtimmestrafik, och varje gång ett tunneltåg hade ankommit var det ett antal resenärer som kom gående. Däremellan var det inte så många personer på terminalen, och efter att denna 303:a avgick blev det tämligen glest med folk.

 

Sedermera kom 7001 tillbaka från Närlunda och Knalleborg, och det visade sig att den även skulle gå på nästa specialtur.

 

På linje 316 slapp man också bussbytet denna eftermiddag. Linjen trafikerar annars sträckan Svanhagen-Svartsjö, men nu utgick den från Brommaplan. Det här var för övrigt första gången jag såg ledbuss på 316 sedan linjen återinfördes i somras.

 

 

Jag klev på och åkte med till Svartsjö, där fotandet fortsatte. Bussen skulle gå i trafik hela vägen tillbaka till Brommaplan, så därför fick jag se denna skyltning som aldrig förekommer i vanliga fall.

 

Bussen anträdde tillbakafärden, medan jag begav mig hemåt för intag av middag.

 

Lite senare var jag ute igen, och då följde även min pappa med. Vi tog linje 315 till ändhållplatsen Jäsängen. Precis som 316 skulle bussen gå hela vägen tillbaka till Brommaplan utan byte, så den bjöd också på en skyltning som man inte ser annars.

 

Även julen 2010 och 2011 fotade jag linje 315 med denna skyltning, men då var texten "Brommaplan" mycket mindre. Nu fick jag äntligen bilder på destinationstexten i fullstorlek. Det ser mycket snyggare ut utan tillägget "(bussbyte)"!

 

Tidigare under dagen hade jag ju sett två bussar bärgas, och nu var det vår tur att drabbas av dylika problem. När vi skulle åka tillbaka från Jäsängen vägrade 7120 att starta, vilket innebar att en annan buss fick tillkallas. Under väntetiden samtalade vi med bussföraren, som var mycket trevlig och dessutom bjöd på cashewnötter. Så småningom dök ersättningsbussen upp, och det visade sig vara 7109, som nyligen har blivit omlackerad.

 

Eftersom 7120 blockerade vändplanen gick det inte att vända som vanligt med 7109, men efter lite funderande och inspektion av snöhögen backade föraren runt hörnet på ett snyggt sätt, så att specialturen slutligen kunde köras.

 

I Färentuna klev det på en frusen resenär, som hade väntat tappert trots ca 75 minuters försening, men i övrigt var vi ensamma passagerare på hemresan som fick avsluta årets jul-bussfotande.